Το καλοκαίρι στην Κύπρο είναι µια απ΄τις οµορφότερες εποχές του χρόνου. Οι πολύ ψηλές θερµοκρασίες όµως αποτελούν κίνδυνο για την υγεία και τη ζωή µας αν δεν γνωρίζουµε πώς να προστατευτούµε από αυτές. Ακολουθούν µερικές συµβουλές για να προστατευτούµε από την ζέστη:

• Αποφύγετε την έκθεσή σας στον ήλιο τις ώρες 12:00- 16:00. Προτιµάτε να βρίσκεστε υπό σκιά και αν δεν αισθάνεστε άνετα πηγαίνετε σε µέρη µε κλιµατισµό ή ανεµιστήρα.

• Προσπαθήστε να πίνετε πολλά υγρά κατά τη διάρκεια της µέρας. Το νερό είναι το καλύτερο µέσο για να αντικαταστήσετε τα υγρά που χάνετε από την εφίδρωση. Μην περιµένετε µέχρι να αισθάνεστε διψασµένοι. Η δίψα δεν είναι αξιόπιστο σηµάδι ότι το σώµα σας χρειάζεται υγρά. Νερό µε αλάτι µπορεί επίσης να χρησιµοποιηθεί, αν ιδρώνετε πολύ. Χρησιµοποιήστε ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι διαλυµένο σε 1 λίτρο νερό. Μην πίνετε αλκοολούχα ποτά ή ροφήµατα µε καφεΐνη, διότι επιταχύνουν την απώλεια υγρών.

• Φοράτε ελαφριά, φαρδιά ρούχα κατασκευασµένα από υλικά, όπως το βαµβάκι, έτσι ώστε ο ιδρώτας να µπορεί να εξατµίζεται. Μην ντύνετε τα βρέφη ή τα παιδιά µε βαριά ρούχα και αποφεύγετε να τα σκεπάζετε µε σεντόνια ή κουβέρτες. Τα βρέφη δεν ανέχονται τη ζέστη καθώς δεν είναι πλήρως ανεπτυγµένοι οι ιδρωτοποιοί τους αδένες. Μην ξεχνάτε να φοράτε καπέλο ή άλλο κάλυµµα κεφαλιού για την προστασία σας από τον ήλιο. Χρησιµοποιήστε αντηλιακή κρέµα προσώπου, ανανεώνοντας την συχνά καθ’ όλη τη διάρκεια της µέρας.

• Μην ασκείστε έντονα τις ζεστές ώρες της ηµέρας. Αντ ‘αυτού, ασκηθείτε όταν πέφτει η θερµοκρασία ή µέσα σε κλιµατιζόµενο χώρο κάνοντας ηπιότερες ασκήσεις ρουτίνας. Κατά τη διάρκεια της άσκησης θα πρέπει να πίνετε µικρές γουλιές υγρών και όχι µεγάλες ποσότητες υγρών.

Τέλος, Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται για την προστασία των παιδιών και των ηλικιωµένων καθώς αποτελούν ευπαθής οµάδες του πληθυσµού.