Η επιπεφυκίτιδα, που συχνά αναφαίρετε και ως κόκκινο μάτι, είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες που οδηγούν τους ασθενείς στον οφθαλμίατρο. Αυτό συμβαίνει όταν στον επιπεφυκότα, την διαφανή βλεννογονική μεμβράνη που καλύπτει την μπροστινή επιφάνεια του οφθαλμού (βολβού) και την οπίσθια επιφάνεια των βλεφάρων, βρεθούν αλλεργιογόνοι ή άλλοι παθολογικοί παράγοντες. Όταν αυτό συμβεί, τα μάτια αποκτούν ένα κοκκινωπό χρώμα λόγο της διάτασης των επιφανειακών αγγείων του ιστού και συχνά παράγουν έκκριμα. Συχνά αυτά τα περιστατικά είναι πολύ μεταδοτικά.
Οι ιοί ευθύνονται για το 80% περίπου αυτών των περιστατικών, τα οποία περνούν από μόνα τους χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Οι πιο συχνοί ιοί που προκαλούν ιογενή επιπεφυκίτιδα είναι οι αδενοϊοί. Άλλοι ιοί που ενέχονται στην εκδήλωση επιπεφυκίτιδας είναι ιοί του απλού έρπητα και του έρπητα ζωστήρα, οι ιοί Coxcakie A24 και HIV, ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου κ.α.
Δυστυχώς όμως, φαίνεται ότι ο νέος κορωνοϊός που προκαλεί την ασθένεια Covid 19, μπορεί να μεταδοθεί μέσω του επιπεφυκότα και προκαλεί μιας ήπιας μορφής ιογενή επιπεφυκίτιδα σύμφωνα πάντα με δύο κλινικές έρευνες που δημοσιεύτηκαν στο «The Journal of Medical Virology» και στο «The New England Journal of Medicine». Ο ιός (SARS-CoV-2) μπορεί να δημιουργήσει θυλάκια στον επιπεφυκότα όταν μολυσμένα αιωρούμενα σταγονίδια του φορέα/νοσούντα έρθουν σε επαφή με τον επιπεφυκότα του υγειούς. Παρατηρείται σπάνια, 1-3% , σε ασθενείς με Covid19.
Ασθενής με συμπτώματα επιπεφυκίτιδας, υπεραιμία (κόκκινο μάτι), δακρύρροια, ερεθιστικά συμπτώματα (αίσθηση ξένου σώματος και κνησμού) που συνοδεύονται με συμπτώματα του αναπνευστικού όπως βήχα, δύσπνοια, πυρετό, συμβουλεύονται σύμφωνα πάντα με τα πρωτόκολλα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να επισκεφτούν πρώτα το κοντινότερο νοσοκομείο για ιατρική βοήθεια αναφορικά με τον νέο κορονοϊό, πάρα να επισκεφτούν τον οφθαλμίατρο τους.
Για μάς τους οφθαλμίατρους είναι αναγκαία η ατομική προστασία μέσω μασκών (χειρουργικών ή N95) αλλά και γυαλιών, όταν εξετάζουμε ασθενής με παρόμοια συμπτώματα και όχι μόνο.
Οι νέες τεχνολογίες πάντα μπορούν να βοηθήσουν και σε αυτή τη περίπτωση έστω και με μειωμένες δυνατότητες. Η τηλεϊατρική μπορεί να εξασκείτε με την βοήθεια των smartphones μέσω βίντεο, που μπορεί να δώσει μια πιο καθαρή εικόνα του ματιού. Ζεστές κομπρέσες, πάντα ξεχωριστά για κάθε μάτι και ενυδατικές οφθαλμικές σταγόνες χωρίς συντηρητικά μπορούν να απαλύνουν τα συμπτώματα.
Να θυμάστε ότι κάθε κόκκινο μάτι δεν είναι σημάδι υπάρχουσας νόσου Covid 19 καθώς και ότι κάθε ασθενής της νόσου δεν εμφανίζει συμπτώματα ιογενούς επιπεφυκίτιδας.
Δρ. Παναγιώτης Χρίστου