Υγεία διακοπών

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Οι ακόλουθες ιατρικές προφυλάξεις θα πρέπει να λαμβάνονται κατά τη διάρκεια των διακοπών σας, ειδικά κατά τη διάρκεια του ζεστού και υγρού καιρού. Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα για τους παραθεριστές είναι τα ακόλουθα:

 • ΗΛΙΟΚΑΥΜΑΤΑ: Τα βρέφη, τα παιδιά και τα ανοιχτόχρωμα δέρματα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και είναι πιο πιθανό να προσβληθούν. Ο ήλιος είναι στο πιο καυτό του μεταξύ 10:00 π.μ. και 17:00 μ.μ. Οι αντανακλάσεις από το νερό και την άμμο μπορούν να εντείνουν τις ακτίνες του ήλιου. Πρέπει πάντα να χρησιμοποιείται αντιηλιακό υψηλού συντελεστή. Μερικές επιδράσεις είναι: κόκκινο τρυφερό δέρμα, φουσκάλες, πυρετός, ρίγη, ναυτία και ξεφλούδισμα του δέρματος. Εάν επηρεάζεστε, ένα δροσερό μπάνιο ή ντους θα σας βοηθήσει. ΜΗΝ εφαρμόζετε βαζελίνη, λιδοκαΐνη ή βούτυρο. αυτά θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις. Θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν υπάρχουν οποιαδήποτε σημάδια των παρακάτω: αίσθημα λιποθυμίας ή ζάλης, γρήγορος παλμός ή αναπνοή, υπερβολική δίψα, ναυτία, πυρετός, επώδυνες φουσκάλες ή τα μάτια σας πονάνε και είναι ευαίσθητα στο φως.

 

 • ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΤΩΝ ΑΥΤΙΩΝ: Ο παρατεταμένος χρόνος στο νερό, δηλαδή η κολύμβηση στη θάλασσα ή στην πισίνα, μπορεί να προκαλέσει μόλυνση των αυτιών, κοινώς γνωστή ως Swimmers Ear. Τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν στον ακουστικό πόρο, καθώς το πολύ νερό μπορεί να ξεπλύνει την προστατευτική επικάλυψη (κερί αυτιού). Ο ακουστικός πόρος τότε θα γίνει κόκκινος, πρησμένος και επώδυνος. Εάν όντως κολλήσετε το αυτί των κολυμβητών, μπορεί, κατά πάσα πιθανότητα, να πρέπει να μείνετε έξω από το νερό από μία έως δέκα ημέρες, πρέπει να χρησιμοποιήσετε αντιβιοτικές σταγόνες αυτιού. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό εάν έχετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:
  1. Πόνος στο αυτί με ή χωρίς πυρετό.
  2. Επίμονος κνησμός του αυτιού ή του ακουστικού πόρου.
  3. Απώλεια ακοής ή μειωμένη ακοή στο ένα ή και στα δύο αυτιά.
  4. Εκκρίσεις από το αυτί, ειδικά εάν είναι παχύρρευστο, αποχρωματισμένο, αιματηρό ή μυρίζει. Ο γιατρός θα αποφασίσει μετά από εξέταση εάν είναι εμφανής κυτταρίτιδα ή μέση ωτίτιδα. Μετά την εξέταση, θα σας συνταγογραφηθεί το σχετικό φάρμακο.
 • ΓΑΣΤΡΟΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ: Λέγεται και στομαχική γρίπη. Αυτό προκαλείται από έναν ιό, βακτήρια ή παράσιτα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν: υδαρής διάρροια, κοιλιακό άλγος, έμετο, πονοκεφάλους, πυρετό και ρίγη. Η αφυδάτωση προκαλείται από απώλεια υγρών από τον οργανισμό π.χ. με εμετό και διάρροια. Η γαστρεντερίτιδα είναι εξαιρετικά μεταδοτική και μεταδίδεται από άτομα με άπλυτα χέρια, στενή επαφή με κάποιον που έχει μολυνθεί ή/και από την κατανάλωση τροφών ή ποτών που είναι μολυσμένα με τον ιό. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά εάν διαγνωστεί ως ιογενής, αλλά εάν διαγνωστεί ως βακτηριακό, μπορούν να συνταγογραφηθούν αντιβιοτικά. Τι να κάνετε: μείνετε μέσα και ξεκουραστείτε μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα. Πιείτε μικρές ποσότητες διαυγών υγρών όπως τσάι, μήλο, σταφύλι ή χυμός cranberry, 7-up, Gatorade κ.λπ. Μην καφέ ή ποτά με καφεΐνη ή αλκοόλ, καθώς αυτά μπορεί να επιδεινώσουν την αφυδάτωση. Μετά από 4 – 8 ώρες, εάν είστε σε θέση να ανεχτείτε τα καθαρά καλαμάρια, μπορεί να προχωρήσετε σε ήπιες τροφές όπως τοστ, σούπα και φρούτα. Ζητήστε ιατρική συμβουλή εάν παρατηρήσετε:
  1. Υπερβολική δίψα
  2. Ξερό στόμα
  3. Λίγα ή καθόλου ούρα ή είναι σκούρο κίτρινο
  4. Σοβαρή αδυναμία ή ζάλη – η σοβαρή αφυδάτωση χωρίς θεραπεία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.
 • ΣΜΝ – Σεξουαλικά Μεταδιδόμενες Ασθένειες: Όλοι γνωρίζουμε ότι ενώ βρίσκεστε στις διακοπές συναντάτε ανθρώπους και μερικές φορές απολαμβάνετε ένα «One Night Stand». Είναι απαραίτητο να λαμβάνετε προφυλάξεις, δηλαδή να χρησιμοποιείτε ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟ!!! Μερικές από τις ασθένειες είναι: HIV/AIDS, BV-βακτηριακή κολπίτιδα, χλαμύδια, γονόρροια, ηπατίτιδα, έρπης των γεννητικών οργάνων και σύφιλη. Τα συμπτώματα είναι αίσθημα καύσου, κνησμός, πληγές και αποχρωματισμός των εκκρίσεων. Ζητήστε αμέσως ιατρική συμβουλή εάν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα.

 

 • ΤΣΙΓΜΑΤΑ ΕΝΤΟΜΩΝ: Τα τσιμπήματα εντόμων μπορεί να προκαλέσουν μολύνσεις και πρήξιμο. Αποφύγετε το πολύ ξύσιμο γιατί αυτό μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα. Χρησιμοποιήστε ένα σπρέι κατά του τσιμπήματος που περιέχει Citronella που απωθεί αυτά τα ενοχλητικά έντομα. Προσοχή: Οι αράχνες και αυτές που μοιάζουν με συνηθισμένες οικιακές μύγες δαγκώνουν επίσης. Ζητήστε ιατρική συμβουλή εάν τα δαγκώματα διογκωθούν, εάν έχετε πολλά ή αν μολυνθούν.

 

 • ΑΚΧΙΔΕΣ ΑΧΙΝΟΥ: Αυτά μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο και μόλυνση. θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή για να βεβαιωθείτε ότι έχουν αφαιρεθεί σωστά. Οποιεσδήποτε λοιμώξεις μπορούν να αντιμετωπιστούν ταυτόχρονα. Εάν προσπαθήσετε να τα αφαιρέσετε μόνοι σας, μπορείτε να κάνετε τις αιχμές να ενσωματωθούν βαθύτερα.